Legyen Ön is csángó keresztapa!
[21.10.2004]

 



Moldvai falvakban nagyon gyakori, hogy a falutársakat, ismerősöket, keresztapának szólítanak – még akkor is, ha valójában semmiféle rokonsági, komasági szál nem fűzi össze az embereket. A kapuban álló vendég is így „rikótja”, azaz szólítja a házigazdát: „Keresztapa, kerasztanya!”

Legyen Ön is ismerőse, keresztapja vagy keresztanyja a moldvai magyaroknak!


Az 1955-ben megszűntetett magyar oktatást 2001-ben sikerült részben feléleszteni moldvai falvakban. Első tanévben két faluban egy-egy csoport gyerek tanult magyarul, majd 2002-től már hét faluban kilenc csoport tanulhatta a magyar nyelvet a hivatalos állami iskolában is. 2004 őszétől összesen 21 ilyen csoport működik tíz faluban. A nyolcadik osztály elvégzése után azonban már nem tudjuk biztosítani a magyar nyelvű oktatást Csángóföldön a tanítványaink számára. Ők már Székelyföldön tanulhatnak tovább magyar tannyelvű iskolákban. Számukra is az étkezési és elszállásolási költségeket, a nevelési programot Szövetségünk kell, hogy biztosítsa.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége közös oktatási programjában közel 800 gyerek érintett ily módon.

Jelenleg 11 faluban dolgozunk e programon, összesen 24 tanár, tanító, tánc- és énekoktató segítségével. Még legkevesebb 15-20 olyan falu van Moldvában, ahol még nem sikerült az 1950-es években megszűntetett magyar oktatás után semmiféle tevékenységet beindítani. Ha az elkövetkező években ezt nem tesszük meg, akkor örökre letehetünk e szándékról, mert egy-két évtized elteltével már nem fogunk magyar szót hallani e falvak utcáin, házaiban.

Ezért kérjük, lehetőségei szerint Ön is járuljon hozzá az oktatási program sikeréhez, további fennmaradásához, bővítéséhez. Legyen Ön is keresztapa, keresztanya!

Ha vállalni tudja, otthon (vagyis Moldvában) tanuló keresztgyerekére eső költség tanévenként 4,5 M lej, azaz 30.000 Ft. Az összeg tartalmazza a tanárok bérét és annak járulékait, a tanterem bérleti és rezsiköltségét, a tanszereket, a kirándulások költségét, a karácsonyi és év végi ajándékozás költségét. Székelyföldön – líceumi osztályban tanuló – keresztgyereke tanítatási költsége pedig évente 18 M lej, azaz 120.000 Ft. Ez az összeg tartalmazza a napi három étkezést és szállást, illetve a nevelők bérét.

Ha Ön is úgy akarja – keresztapa, keresztanya – akkor ez a támogatás túlmutathat pénzösszegeken és személyes kapcsolattá is válhat. Megismerheti az egyszerűen szép, de gazdag csángó kultúrát, amit mind a mai napig egy kicsit a misztifikáció köde ül meg. Személyes kapcsolata keresztgyerekével és „nyámjaival” (azaz rokonaival), elősegíti nemzeti tudatuk erősödését, nyelvi fejlődésüket és nem utolsó sorban Ön is gazdagabb lesz általa.

Az Ön támogatása közvetetten jut el a gyerekekhez, semmiképpen sem jelent számukra pénzbeni juttatást. Támogatását bármilyen ütemezésben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége számlájára fogadjuk el, ahol ezen országos szervezet ellenőrzése alatt kerül felhasználásra. Ha nagyobb összeggel támogatná (mert pl. cége anyagi helyzete ezt megengedi), természetesen hivatalos szerződést kötünk, amely által elszámolhatóvá válik támogatása. Amennyiben magyarországi számlára szívesebben utalná támogatását (mert így adójából leírhatja), jelezze ezt és megírjuk ennek módozatát.

Az átutaláshoz szükséges adatok:

Számlatulajdonos: UNIUNEA CADRELOR DIDACTICE MAGHIARE DIN ROMANIA

Számlavezető pénzintézet: BRD-GSG SUCURSALA M-CIUC

Számlaszámok:

IBAN RO51BRDE210SV01240112100 (ROL)

IBAN RO19BRDE210SV00915802100 (EUR)

IBAN RO93BRDE210SV00972522100 (USD)

IBAN RO48BRDE210SV03835892100 (HUF)

Amennyiben támogatta oktatási programunkat, kérjük adja meg postacímét és elektronikus levélcímét, hogy elküldhessük Önnek híreinket és kiadványainkat.

Tisztelettel,
Hegyeli Attila az oktatási program vezetője
tel: 0040-722-627-656.

Kérdéseivel, jelentkezésével forduljon bizalommal hozzánk, a keresztapa@csango.ro címen.